Historiek Uitvaart D. Tavernier

Professionele uitvaartonderneming, waarvan vandaag Dirk, Saskia en Dylan, vijfde en zesde generatie Tavernier, de gezichten zijn.

Timmerlieden van vader op zoon

Tot in de negentiende eeuw vindt men begrafenisondernemers enkel in de steden. In een dorp wordt de overledene thuis opgebaard en door familie of buren naar de kerk en het kerkhof gebracht. De lijkkist wordt vaak gemaakt door de lokale timmerman.

Omstreeks 1860 doet de bevolking van Zerkegem meestal een beroep op Francis Tavernier (foto ontbreekt), die wagenmaker is. Hij werkt voornamelijk voor landbouwers en ambachtslieden, zoals brouwers. Zijn zoon Pieter Tavernier (°1883) volgt zijn vader op en schakelt over naar timmerwerken voor de woningbouw. De zoon van Pieter, Marcel Tavernier (°1914), bouwt het timmerbedrijf verder uit en gebruikt voor het eerst machines. Daardoor groeit de zaak uit tot een volwaardige timmer- en schrijnwerkerij, met kleine en middelgrote opdrachten uit de bouwsector.

Van timmerbedrijf naar volwaardige uitvaartonderneming

Ook Marcel heeft een zoon die bij hem komt werken, Daniël Tavernier (°1940). 
In het atelier van zijn vader heeft hij al jaren gezien dat er kisten gemaakt worden voor de overleden Zerkegemnaars. Samen met zijn echtgenote Christiana Kempinck maakt Daniël plannen om een professionele uitvaartonderneming op te starten.

In 1962 gaat hij eerst samenwerken met een uitvaartbedrijf dat over een eigen lijkwagen beschikt. In 1980 wordt de huidige uitvaartonderneming als vennootschap opgericht.

Een eerste funerarium

In die jaren is het nog de gewoonte dat overledenen opgebaard worden in het vaak kille mortuarium van een ziekenhuis of in een lijkenhuis dat de gemeente ter beschikking stelt. 
Om de familie de verplaatsing naar de stad te besparen en de overledene een waardiger opbaring te bieden, neemt Uitvaart Tavernier een nieuw concept over dat in Frankrijk al langer bekend is. 
In 1983 wordt in de Stationsstraat in Jabbeke een funerarium opgericht, één van de eerste in de streek.
In 1987 komt ook zoon Dirk Tavernier (°1968), die al enkele jaren meehielp met zijn vader, definitief in de zaak.

Verdere uitbreiding

Steeds meer families uit Jabbeke, maar ook uit de omliggende gemeenten, doen een beroep op Uitvaart Tavernier. Het funerarium wordt te klein en er komt een nieuw gebouw aan de Gistelsteenweg in Jabbeke, dat naast sfeervol ingerichte rouwkamers beschikt over een ruime wachtzaal, een vergaderruimte, twee toonzalen, een kantoor en lokalen voor de verzorging van de overledenen.

De eerste gediplomeerde uitvaartondernemer in de familie, Dylan Tavernier (° 1993), zoon van Dirk,  doet zijn intrede in de zaak in 2011. 

Dirks zus Saskia Tavernier (°1974) engageert zich in 2015  en zo staan de vijfde en zesde generatie van de familie garant voor de toekomst.